Пре-івент до відкриття Музею «4-го Блок»

В цьому році соціальний проект «Міжнародна трієнале екоплакату «4-й Блок» виходить на новий рівень. Перші значимі заходи стартують у Львові на 26-му книжковому форумі, де «4-й Блок» бере участь цікавою виставкою-експериментом. Глядач може ознайомитись з невеличкою частиною колекції реальних плакатів зірок графічного дизайну та їх анімованими версіями. Експозиція відкриється 18 вересня у Палаці Потоцьких (Н. Коперника, 15), а з 26 вересня у доповненому варіанті продовжиться в Музей Ідей (Museum of Ideas) (вул. Валова, 18а).

Одночасно на книжковому форумі у Львівському національному університеті ім. І.Франка засновник «4-го Блоку» професор Олег Векленко презентує свою книгу «Чорнобиль: етюди з натури». Ця збірка спогадів-оповідань художника унікальна не тільки завдяки щирій особистій історії про найгарячіші дні травня-червня 1986 року, коли автор перебував у Чорнобилі, а й документальними фото та малюнками, зробленими в зоні ліквідації аварії на ЧАЄС. Книга написана кілька років тому, зараз вона заново видана харківським видавництвом «Фабула». Головна ж подія цієї осені – відкриття Музею екоплакату «4-го Блок» в Харківської державної академії дизайну і мистецтв відбудеться на початку жовтня.

Ідея створення Музею виникла після проведення кількох Міжнародних трієнале еко-плакату у Харкові ще на початку 2000-х. Але тільки зараз, завдяки Створюємо інноваційний культурний продукт – програма УКФ та ХДАДМ, її вдалося втілити в життя. Це буде не просто музей-архів, а й ідеальна платформа для науково-дослідницької діяльності студентів і аспірантів академії. На творчому ресурсі «4-го Блоку» вони отримають можливість вивчати історію сучасного світового плакату, захищати дисертації, влаштовувати нові виставки та події. Нагадаємо, що в колекції триєнале знаходяться плакати відомих дизайнерів світу, серед яких Філ Рісбек, Пола Шер, Сигео Фукуда, Казумаса Нагаї, Ніклаус Трокслер, Алекс Йордан, Анг Сан Су, Ян Райліх та багато інших.

До відкриття музею у Харкові студенти кафедри мультимедійного дизайну ХДАДМ створили на основі плакатів і графіки з колекції не тільки анімацію, а й проекти доповненої реальності. Глядачам буде запропонована можливість потрапити у віртуальну картинку станкової графіки. Ці твори можна буде також побачити в оригінальному вигляді.